diumenge, 19 de juny del 2011

MELMELADA DE MICACOS


A Badalona, de les nespres en diuen micacos i d’això en treuen pit com si fos una troballa única. Ben cert és que hi ha una dansa popular -el ball del micaco-, un indret dit el Pla del micaco –al passeig marítim-, una penya de bàsquetbol -els micacos verd-i-negres- i fins la colla gegantera de la ciutat duu la camisa d’aquest color; però no en tenen pas l’exclusiva. També al Baix Maresme els anomenem així. I del nesprer del Japó en diem micaquer. També n’hi ha que els anomenen maricacos i maricaquer, respectivament.

A casa en tenim un parell. Van aparèixer per generació espontània ara fa 20 anys, si fa no fa, com a resultat del llançament a discreció de pinyols d’aquest fruit al jardí des d’alguna de les balconades.

Segons diuen, els micacos tenen propietats reguladores i tonificants sobre les mucoses intestinals; tenen efectes diürètics (i antidiarreics); rebaixen el nivell de colesterol, i són molt apropiats per a persones amb problemes circulatoris i/o cardiovasculars (gràcies a l’acció protectora de la pectina). A casa, simplement, ens agraden perquè són ben dolços, tot i ser d’aparença lletja i de calibre petit i boterut.

Després d’estirar gairebé un mes i mig la collita, avui hem pres una decisió dràstica: collir els últims i plegar veles fins l’any vinent. Les picotades dels gaigs i les merles, afegides a les pluges de les darreres setmanes els estaven fent malbé. Ens n’hem fet un tip i encara ens en quedaven un munt, així que hem decidit fer-ne melmelada!




Ingredients

600g de nespres
450g de sucre
1 cullerada de suc de llimona

Elaboració amb thermomix

Primer de tot pelarem els nespres i els hi traurem els pinyols. A continuació ficarem els nespres, el sucre i el suc de llimona al vas de la thermomix. Ho triturarem durant 5 segons a velocitat 6. Un cop triturat programarem 35 minuts 100º velocitat 2. Un cop acabat el temps ho ficarem en pots de vidre, els taparem i els deixarem reposar girats del revés fins que es refredin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada