dimecres, 20 de juliol del 2011

GUATLLES ESCABETXADES

Aquestes guatlles que fan tant bona pinta no les he fetes jo. Les ha cuinades l'Àlex, que també és molt bon cuiner. Per falta de temps -i comoditat- havia deixat la cuina aparcada, però ara... ja no hi haurà qui el pari. Em sembla que li cediré el bloc!

Ingredients

4 guatlles
3 cebes
3 pastanagues
1 carbassó
1 gra d'all
1 got de vinagre
2 gots d'oli d'oliva
Romaní
Llorer
Pebre
Sal

Elaboració

En primer lloc, cal caçar les guatlles (a l'Àrea de Guissona, per exemple, trossejades i netes). Obrim la safata, i salpebrem els quarts: cuixes i pits. A continuació, els fiquem en una olla amb un bon raig d'oli i rostim les peces de carn fins que quedin ben daurades, abans de retirar-les.

Mentrestant, tallem (a daus o rodanxes) la guarnició: les cebes (de Figueres, en aquest cas), les pastanagues (del Parc Agrari del Baix Llobregat), el carbassó (de l'hort de casa), i esbocinem el gra d'all. Si teniu porros, afegiu-n'hi; quedarà més melós.

Per fer l'escabetx, els entesos aconsellen doblar en oli la quantitat de vinagre. Convé, a tota costa, que la suma de les dues quantitats cobreixi el menjar per tal que es cogui i s'amari del gust i les propietats de l'escabetx. En el nostre cas, hi vam posar un got de vinagre (per manca de prou vinagre de vi el vam haver de completar amb vinagre de Mòdena) i dos d'oli.

Amb tot a punt, tornem a ficar les guatlles a l'olla, hi afegim la verdura, l'escabetx, l'all i les plantes aromàtiques (3 fulles de llorer i 2 branquillons de romaní); tapem l'olla i obrim el foc, a mig gas. No hi ha un temps de cocció determinat (almenys l'Àlex no el va prendre), per la qual cosa caldrà estar a l'aguait: la consistència de la pastanaga ens pot servir de guia.
Un cop tenim els fogons tancats, sigueu pacients i deixeu reposar la menja durant 48 hores abans de clavar-li queixalada.



3 comentaris:

  1. Aixó vol dir que encara no sabeu si el plat es comestible?

    ResponElimina
  2. sí que és comestible! i boníssim!!! ens les hem menjades avui per dinar!!! molt bones!

    ResponElimina
  3. Laura, he fet les guatlles, però eren todons o tords No sé si les verduretes s´havien de posar en cru, o s´havien de passar una mica amb el rostit. Tampoc no dius si un cop cuinades és convenient deixar-les a la nevera o no cal.
    El temps de cocció com que es tracta de caÇa, l´he tingut una hora i quart al foc. Ho hauré fet bé? per cert, sóc la Joana de Santpedor.

    ResponElimina